Svenska Bowlsförbundet

Svenska Bowlsförbundet

Svenska Bowlsförbundet bildades formellt vid en konstituerande stämma i Charlottenlund, Grebbestad torsdagen 12 januari 2006. Det var en entusiastisk skara som hade infunnit sig i åldrar mellan 15 och 76 år.

Förbundets allra viktigaste uppgift inledningsvis blir att presentera och marknadsföra spelet Shortmat Bowls eller kort och gott Shortmat, som är den varianten som introduceras i Sverige till en början.

Tack vare TV utsändningarna på Eurosport kan vi även märka ett växande intresse för Bowls generellt. Svenska Bowlsförbundet har som målsättning att verka för en spridning av alla spelformer inom Bowls. Vi tänker då på Flat Green Bowls som spelas såväl utomhus som inomhus på banor vars längd varierar mellan 27 till ca. 40 meter. En spelform som kanske också skulle passa det Nordiska klimatet är Crown Green Bowls. Detta spelas utomhus på en gräsplan som har en upphöjning (en kulle) i mitten av spelfältet. Denna spelform är mycket vanlig i Norra England.

Vi tror att Bowls kommer att bli den nya folksporten i Sverige. Den passar alla åldrar och kön. Den har som sagt funnits i sin ”moderna form” sedan 1200-talet och har utvecklats sedan dess. Idag växer sporten som snabbast i Asien/Australien där länder som Malaysia har en mycket snabb tillväxt. Där förknippas Bowls med ungdom, färger, fart och fläkt. Vi i Sverge har bestämt oss för att som i så många andra sporter utveckla den till en modern sport där alla oavsett ålder kan tävla och ha roligt på samma villkor.